Blåbärspaj med vaniljsås

Recept:
 
1½ dl vetemjöl
1½ dl havreflingor
1 dl socker
1 tsk bakpulver
 
1. blanda samman.
 100 g margarin
2.toppa in i de torra ingrediensera! bred ut hälften av degen i en pajform.
 
Fyllning:
 

4 dl bär
1 msk potatismjöl
1-2 msk socker
3. blanda samman fyllningen. fördela bären över pajbottnen. Strö över rästen av pajdegen.
4. grädda i 200 grader ca 25min.
 
Vaniljsås:
4 dl mjölk
1 msk potatismjöl
1 äggula
1 msk socker
1. Blanda i en kastrull.
2. koka upp under omrörning.
 
 ½-1 msk vaniljsocker
3. tillsätt!
 
 

Sjömansgryta

Recept:

1 dl finhackad lök
200 g maletkött
 
 1. bryn i stekpanna
 
1 nypa pepparblandning
2 msk tomatpuré
½ tsk salt
1 tsk timjan
  
  2.krydda!
 
4 potatisar
2 ½ dl vatten
½ köttbuljong
 
 3.tvätta skala och skiva,blanda potatisen med köttet i en gryta.
 4. låt småkoka under lock ca 30 min.kolla att inte vattnet försvinner.
 5. smaka av! garnera med persilja.

Elin och Linneas skurna chokladkakor

RECEPT:
 
Ugnstemp: 200 grader, varmluft 175 grader.
200g smör
2½ dl socker
5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 ägg
 
Pensling och garnering:
1 ägg
pärlsocker
 
•Blanda alla ingredienser till en smidig deg. Dela degen i 6 delar. Forma dem till rullar. Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper. Platta till rullarna något. Pensla den med uppvispat ägg och strö på pärlsockret. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Skär dem varma i 2 cm breda, sneda bitar.

Laxsoppa

RECEPT:

400g laxfilé skuren i träningar
6-8 potatisar skurna i tärningar
2 tärnade morötter
1 finhackad gul lök
7 dl vatten
1 fiskbuljong 
100-150g koskelaskija smältost
Lagerblad, vitpeppar
½ dl finhackad dill
½ dl finhackad gräslök
 
1. Koka upp vatten och buljongen
2. Tillsätt potatis, morötter, lök, lagerblad och vitpeppar.
3. Koka tills potatisen är halvmjuk.
4. Tillsätt fisk, dill, gräslök och osten.
5. Låt småputtra tills potatisen är färdig.
6. Smaka av med salt och peppar.
 

Fruktkräm med kinuskiskum

 
RECEPT:
 
7 dl fruktjuice 
½-1 dl potatismjöl
ca 4 msk socker
 
Blanda allt i en kastrull och koka upp under omrörning (=bottenredning)
 
Kinuskiskum:
1 dl vispgrädde
1 dl matlagnings yoghurt
½ dl kinuskisås
 
Vispa grädden och blanda med yoghurt och kinuskisås. Servera till krämen.
 
 

Tacotårta

RECEPT:
1 tredelad smörgåsbotten
 
Fyllning:
500g maletkött
margarin eller olja
1 finhackad rödlök
2 finhackade vitlöksklyftor
1 tärnad paprika
1-2 påsar tacomix
1½ dl vatten
 
Bryn ut kött och lök, tillsätt paprika. Krydda och tillsätt vatten, låt puttra några minuter och avsmaka. Bred ut hälften av fyllningen på ena bottnen och täck med den andra bottnen. Bred ut resten av fyllningen och täck med den sista bottnen. 
 
Topping:
4 tomater
1 klyfta pressad vitlök
2 dl riven ost
4 dl creme fraiche
 
Bred toppingkrämen över den sista bottnen. Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader, 15-18 mi. Garnera med paprika eller tomat.

Cannelloni

RECEPT: (4 pers)
 
Vatten
Salt
8 lasagneplattor
 
1. Koka upp vatten och salt. Lägg i lasagneplattor korsvis, koka 8-10 min. Skölj med kallt vatten, placera på smörpapper.
 
Fyllning:
250g maletkött
1 finhackad lök
2 dl svamp
1 msk olja
 
2. Brynes lätt
 
Tillsätt:
100g smältost
70g tomatpuré 
2 krossade vitlöksklyftor
 
3. Blanda om tills osten smällts
 
Tillsätt:
1 tsk oregano
1 tsk grönpeppar
1 tsk salt
 
4. Lägg fyllningen på halva lasagneplattan, rulla ihop, lägg i smord ugnsplåt.
 
Ovanpå:
1 brk smetana
1 dl grädde
1 ½ dl riven ost
1 tsk salt
1 tsk grönpeppar
 
5. Blanda samman, häll över rullarna.
6. Gratinera i 225 grader ca. 20 min.

Munkar

RECEPT:
 
- 5 dl mjölk
- en bit jäst
- 1 ägg
- 1 tsk salt
- 2 dl socker
- 1-2 msk kardemumma
- ca. 14 dl vetemjöl
- 150 g smält smör
 
Till fritering: 
- rypsolja eller munkfett
 
Värm mjölken fingervarm och smula ner jästen och lös upp den. Tillsätt ägg, salt, kardemumma, socker och smör. 
Rör om. Knåda in vetemjölet lite åt gången. Låt degen jäsa ca. 30 min. Arbeta degen smidigt, kavla ut ca. 1 cm tjockt. Tryck ut munkar med hjälp av ett munkmått. Låt jäsa ca. 20 min. 
Fritera munkarna i olja. Ta upp munkarna ur oljan, låt fettet rinna av, vänd munkarna i socker.
 

Mjöd

RECEPT:
 
Du behöver:
- 4 l vatten
- 250g farinsocker
- 250g strösocker
- saften av 1-2 citroner
- ½ tsk färsk jäst 
- russin
 
Koka upp hälften av vattnet och häll det över sockret. Tillsätt resten av vattnet, samt citronsaften.
Lös upp jästen i en liten mängd vätska och tillsätt den i den ljumma blandingen.
Låt blandningen stå ca. 1 dygn. Häll mjöden i flaskor. Tillsätt 1 tsk socker samt några russin i varje flaska.
ObsTrycket i flaskan ökar under jäsningen. Använd int en alltför tät kork. Mjöden är färdig på en vecka i svalt eller på tre dagar i rumstemperatur.
 

Första inlägget

Hej och välkomna till vår nya "huslig" blogg. Här kommer vi att dela med oss av olika recept och våra egna bilder. Bloggen tillhör Närpes högstadieskolas elever som har huslig ekonomi till tillval. Vi ska försöka uppdatera varje vecka. Enjoy!
 

Välkommen till min nya blogg!

Mitt första inlägg.


RSS 2.0